Részletes bemutató

Kispáli Község Önkormányzata a Térségi Digitális Érték- és Élménytárat a Göcsej-Zala mente Leader Egyesület által VP6-19.2.1.-39-8-17 kódszámon meghirdetett támogatásból valósította meg.

 

 

A projekt céljai a következők voltak:

A pályázatban Kispáli Község Önkormányzata 14 település kiemelkedő, helyi jelentőségű épületek, egyedi alkotások digitális értéktárát hozza létre. A gyűjtés és digitalizálás az egyik legmodernebb technológiával egy 3D-s szkenner segítségével valósul meg.

A projekt keretben beszerzésre kerül az eszköz, amely a 3 dimenziós tér, vagy lézerszkennelést teszi lehetővé. Az eljárás abszolút innovatív technológia. Az eszköz a régebb óta alkalmazott lézeres távmérő elvén működik, azaz egy lézerfényt bocsájt ki magából, majd a fény mérőeszközbe történő visszajutásáig eltelt időből kiszámolja a fényt visszaverő felület és a mérőműszer távolságát. Ezt a mérését a lézeres távolságmérővel mi magunk indítjuk és pár másodperc múlva már a kijelzőről le is olvasható a milliméter pontos eredményt. A lézerszkenner esetében egy másodperc alatt 360.000 mérés történik. Minden egyes pontnak mindhárom koordinátája (X; Y; Z) rögzül a mérés során, így azok térbeni elhelyezkedése ismerté válik. A szkenner 60 méteres sugarú, félgömb alakú térben mindent rögzít a fent leírtak szerint. Mivel optikai műszerről van szó, ezért csak az általa látott objektumokat, illetve azok pontjait méri.

Egy adott objektum, mondjuk egy épület, esetében az épületet körbejárva, több mérési pontból tudja a legrészletgazdagabb információt, pontfelhőt generálni a mérésekből. A mérések nemcsak az épületeken kívül, hanem azon belül is elvégezhetőek, így kapva a legteljesebb képet egy épületről. A szkennelés során kapott pontfelhő több módon is feldolgozható. Laikusok számára a leglátványosabb mód, amikor felületekkel rendelkező modellt generálnak a mérések eredményéből. Ilyenkor egy számítógépen megtekinthető 3 dimenziós modell jön létre, melyet a valósággal megegyezően színesen, körbeforgathatunk. Egy épület átalakítás, vagy bővítés esetén egy külső és belső mérés után lehetőség van bárhol metszetet felvenni az épületről, vagy ortogonális torzításmentes – homlokzatokat rajzolni a kapott pontfelhőből. Ezen eszköz segítségével drasztikus módon lecsökkenthető a felmérésére szánt idő, mind amellett, hogy a pontosság hatványozottan megnő a hagyományos felmérési eljárásokhoz képest. Az eddig 3-4 napig is eltartó helyszíni felmérés, melyet akár 2-3 mérnök végzett, akár pár órás helyszínen eltöltött időre is csökkenthető. Ezzel a technológiával a települések számára értéket képviselő épületek, tárgyak, fák digitális testet ölthetnek.

A digitális értéktár egy honlapon keresztül megtekinthetővé válik.

Hasonlóan érdekes technika a települések, vagy annak csak egy részének bemutatására a légi fotózás, légi videózás. A projektben szerepel az is, hogy e fotózási eljárással szebbnél szebb felvételek készüljenek a térségről, a térség településeiről. A sokszor látott tájak, utcák, hegyhátak teljesen más képet mutatnak, ha csak pár méterre is elemelkedünk a megszokott szemmagasságunktól. Ezzel a módszerrel a helyben élőknek is nagy élményt jelent a saját környezetük újra felfedezése. A fotók szintén a honlapon válnak megnézhetővé. A pályázatban Gősfa Kultúrájáért és Fejlődéséért Egyesület és az egervári Helytörténeti és Községszépítő Egyesület működik közre és szakmai segítséget nyújtanak.